Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

22η Ιανουαρίου 2008: Ημέρα Προληπτικών Παρεμβάσεων στο Βάβδο

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008, η Κινητή Ιατρική Μονάδα του προγράμματος «Προστασία» στο πλαίσιο επισκέψεων σε ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος (περιφέρεια 4ης ΔΥΠΕ) βρέθηκε στο Βάβδο.
Η Κινητή Ιατρική Μονάδα παρέχει την υποδομή για πραγματοποίηση τεστ Παπανικολάου, μέτρηση οστικής πυκνότητας στην πτέρνα καθώς και μηχανήματα για φύλαξη δειγμάτων αίματος μέχρι τη μεταφορά και ανάλυσή τους στο Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης οργανώθηκαν μία σειρά προληπτικών παρεμβάσεων όπου συνεργάστηκαν το προσωπικό της Κινητής Ιατρικής Μονάδας, (Κυριακός Ναλμπάντης - υπεύθυνος της Μονάδας και Παύλος Δημούδης) και η ομάδα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (αποτελούμενη από τις κυρίες Διονυσία Καστρινού – κοινωνικής λειτουργού, Αναστασία Ανδρίτσιου - νοσηλεύτριας, Μαγδαλινή Συροπλή και Κική Κούσα – οικιακών βοηθών) και προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου (αποτελούμενο από τις κυρίες Αργυρή Λαλιώτου – παιδιάτρου, Κωνσταντίνα Τσόχα και Φωτεινή Ευαγγελίδου – μαιών και του κυρίου Χριστούδα Χρήστου – οδηγού ασθενοφόρου), υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση του Ιατρού του Βάβδου, κυρίου Εμμανουήλ Σμυρνάκη, επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής.

Πιο αναλυτικά στις προληπτικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονταν:

Προληπτική εξέταση μαθητών του σχολείου
Στο δημοτικό σχολείο Βάβδου αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται 17 παιδιά.
Δάσκαλοι και γονείς ενημερώθηκαν και δέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά να γίνει προληπτική εξέταση των μαθητών του σχολείου. Την εξέταση ανέλαβε η παιδίατρος κυρία Λαλιώτου με τη βοήθεια της κυρίας Κούσα, οικιακής βοηθού από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Τεστ Παπανικολάου
Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει συνεχής ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τη σημασία του τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο χωριό της Κινητής Ιατρικής Μονάδας δόθηκε η δυνατότητα για την πραγματοποίηση τεστ Παπ σε όσες από τις γυναίκες του χωριού έπρεπε αυτή τη χρονιά να κάνουν το τεστ και το επιθυμούσαν.
Την ενημέρωση και τη δημιουργία ενός καταλόγου με τα ονόματα των εξεταζόμενων ανέλαβε από την κοινότητα η κυρία Ζωή Παρδάλη.
Έτσι την ημέρα της επίσκεψης της Κινητής Ιατρικής Μονάδος 27 γυναίκες εξετάστηκαν από τις μαίες κυρίες Τσόχα και Ευαγγελίδου του Κέντρου Υγείας.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008 έγινε προγραμματισμένη ενημέρωση στο Σχολείο του χωριού για το θέμα της οστεοπόρωσης με έμφαση σε θέματα πρόληψης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τις γυναίκες και τους άνδρες του χωριού, οι μαθητές, οι γονείς τους και οι δάσκαλοι. Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στην ανάγκη σωστής διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο και άσκησης για την ανάπτυξη ενός υγιούς σκελετού. Μετά τη ενημερωτική συνάντηση δημιουργήθηκε ένας κατάλογος με άτομα σε κίνδυνο για οστεοπόρωση με βάση τους παράγοντες κινδύνου.
Την ημέρα της επίσκεψης της Κινητής Ιατρικής Μονάδας 44 άτομα εξετάστηκαν από τον κύριο Παύλο Δημούδη, χειριστή – εμφανιστή της Κινητής Ιατρικής Μονάδος, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν έχουν ή δεν έχουν οστεοπόρωση.

Αιματολογικές εξετάσεις
Με βάση την Κάρτα Υγείας που διατηρείται στο Ιατρείο για όλους τους μόνιμους κατοίκους και με τη συμβολή του προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καταγράφηκαν 12 ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας με δυσκολίες μετακίνησης που έχουν καιρό να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις.
Οι ηλικιωμένοι ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων χωρίς την ανάγκη μετακίνησής τους. Το πρωί της 22ας Ιανουαρίου έγινε επίσκεψη κατοίκον σε όλους τους ηλικιωμένους για λήψη αίματος για εξετάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των προληπτικών παρεμβάσεων οι κυρίες του χωριού είχαν μία έκπληξη για όλο το προσωπικό που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Θέλοντας να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες ετοίμασαν ένα τραπέζι με τοπικές φαγητά και γλυκίσματα λέγοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα ευχαριστώ και δείχνοντας για μία ακόμα φορά έμπρακτα τη διάθεση φιλοξενίας.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη "Φωνή του Βάβδου" Τεύχος Μαρτίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: